To dažādām vajadzībām izmantoja pat mūsu vecmāmiņas, un lūk, kādēļ!
Pēc šī raksta izlasīšanas jūs noteikti pārtrauksiet izliet ūdeni, kurā tikko vārījāt kartupeļus, jo tam ir neticami daudz vērtīgu pielietošanas veidu.
Sejas kopšanai
Pēc kartupeļu vārīšanas nokāsiet šķidrumu un ielejiet to stikla traukā. Tad novietojiet to ledusskapī uz divām stundām. Šis novārījums ir bagāts ar cieti, kāliju, B12 vitamīnu un elektrolītiem.
To var izmantot kā ādas atjaunojošu tonizējošu līdzekli. Vislabāk ir noslaucīt seju ar šo šķidrumu vakarā pēc mazgāšanās.
Efekts būs pamanāms jau divu dienu laikā pēc lietošanas.
Matu kopšanai
Ja jums ir sausi vai sašķelti mati, varat tos mazgāt ar šo ūdeni. Ieteicams izmantot vārītu kartupeļu ūdeni skalošanai vai kā matu masku.
Novārījumu vienmērīgi uzklājiet uz matiem un atstājiet uz 30 minūtēm. Pēc tam izmazgājiet matus kā parasti, skalošanas laikā izmantojot vēl nedaudz kartupeļu ūdens.
Augiem
Vārīts kartupeļu ūdens bez sāls ir lielisks mēslojums augiem. Ieteicams ikdienā tos nedaudz apliet ar šo šķidrumu.
Galda piederumu tīrīšana
Ūdens, kas palicis pēc vārītu kartupeļu pagatavošanas, efektīvi attīra sudrabu un galda piederumus. Tos jāieliek šajā novārījumā uz dažām stundām un pēc tam jānomazgā.
Dzīvniekiem
Vārīts kartupeļu ūdens ir noderīgs arī mājdzīvniekiem, īpaši tiem, kuri nelieto pienu. To var izmantot, gatavojot barību dzīvniekiem.
Ēdiena gatavošanai
Ja plānojat gatavot sautējumu, pārlejiet to ar kartupeļu buljonu, jo ciete palīdz sasaistīt sastāvdaļas un uzlabo sautējuma tekstūru.
Izmantojiet kartupeļu ūdeni, lai pagatavotu zupu. Arī mājās gatavota maize būs garšīgāka, ja izmantosiet ūdeni, kurā vārīti kartupeļi; tā kļūs gaisīgāka un mīkstāka.